Novinky

Příští číslo 5/2020

Výročí

Jak se rodí ikona

Nápad a odvaha. Přesně to udělalo z Chronofighteru od Grahamu „bojovníka“, který si vydobyl místo mezi ikonami současných časomír. Kolik je tak jednoznačně rozpoznatelných hodinek? A kolik je takových, které jsou na scéně všeho dvě desítky let, a to u firmy, která existuje jen čtvrt století? Chronofighter je nesporně ikonou, která se navíc zrodila ze zajímavé historické časomíry používané pro shazování bomb z letounů. Víte o tom?

Model

Čas měřený kilometry

Urwerk UR-100 z kolekce SpaceTime je velmi osobitý. „Tento model je inspirován dárkem, který jsem dostal od svého otce,“ říká mistr hodinář a spoluzakladatel firmy Felix Baumgartner. „Mám na mysli časomíru, kterou vyrobil Gustave Sandoz u příležitosti světové výstavy roku 1893 v Paříži. Jeho zvláštnost je v tom, že místo času ukazuje vzdálenost, kterou za daný čas prošla Země při pohybu po rovníku.“ Při vědomí faktu, že se Země otáčí kolem své osy od západu k východu vůči slunci za 24 hodin a vůči hvězdám za 23 hodin, 56 minut a 4,9 s lze podle škály rovnající se délce rovníku (40 075 km) vypočíst, či prostě určit a zobrazit daný čas. Unikátní!

Ztráty

Génie 01 a další

Brevu založil Vincent Dupontreué v roce 2010 jako obdiv ke komplikovaným a originálním časomírám, které stavěl například tvůrce strojků Jean-Francois Mojon. Právě on se stal nakonec autorem prvního kalibru pro model Génie 01 značky Breva, a to s mechanickým výškoměrem a tlakoměrem. Komplikovaný kus. Celkem firma vytvořila trojici originálních časomír. Zapomenout na ně by bylo ignorantství, a tak v neobvyklé rubrice Ztráty připomínáme tuto již nefungující značku.