Novinky

Příští číslo 1/2021

LUNA NÁS VÁBÍ
Přesně tak, Měsíc, vesmírný souputník naší Země, nás neustále přitahuje. A provokuje hodináře, kteří jeho fáze chtějí nejen zajímavě a přitažlivě zobrazit, ale navíc dosáhnout přitom maximální přesnosti. Fáze měsíce neboli lunární měsíc trvá 29,530587981 dne (29 dní, 12 hodin, 44 minut a 2,8016 sekundy), což jasně napovídá, že strojky používající pro zobrazení kolo s 59 zuby (děleno dvěma, rovná se 29,5, což představuje „ztrátu“ 0,03 dne) jsou ve skutečnosti mimořádně nepřesné. Konkrétně, za 2,5 roku se takové hodinky spletou. A kdo se jen tak nesplete? Čtěte příště.

LABORATOŘ
Švýcarský výrobce Corum, založený v roce 1955, se řídil heslem, že risk je zisk. Respektoval to od samotného svého začátku modely, které se staly ikonickými nejen svým vzhledem, ale i svojí technikou. Pokračováním této cesty se stala v roce 2019 zavedená šestá modelová řada nazvaná „laboratoř“. Takže novinka s označením LAB 02 je skutečným překvapením. Zasvěceným stačí pohled na strojek, těm ostatním vysvětlíme příště, co je na něm převratného.

VELKÉ OKAMŽIKY NA ZÁPĚSTÍ
Název hongkongské firmy OVD, kterou založil mladý designér Ricky Lam v roce 2016, je vypovídající. Ona tři písmena OVD se totiž rozšifrují následovně: O – origin, V – vision a D – design. Vskutku jde o originální vize a výrazný design. Jak říká zakladatel, jeho přáním je, aby se při pohledu na jeho časomíry na cizím zápěstí lidé ptali: Co to máš za hodinky?! Mohou připomínat velké okamžik jako Titanic, výstup člověka na Měsíc a podobně. A připomínat je velmi originálně.