Novinky

Příští číslo 4/2019

Interview

Německý originál

Marcus Lehmann má svoji hodinářskou značku teprve 7 let, ale v hodinářském branži je čtvrt století. Když nám ukazoval tajně snímky linky, na níž se vyrábějí první mechanické hodinky, kterých se nedotkne lidská ruka, byl oprávněně pyšný. Je to jeho dílo. V řadě ohledů je značka Lehmann Präzisionsuhren Schramberg výjimečná. Třeba faktem, že jde o německého výrobce, který je sám dodavatelem komponentů pro německé i švýcarské hodináře. Rovněž tím, jaký má design pouzder, jaký klade důraz na originální detaily hodinek, tím, jak malou má produkci, tím… Ale to už se dočtete příště.

Model

Start povolen!

V těchto hodinkách se spojily hned tři velké příběhy: o letounu Spitfire Mk, konkrétním kusu stíhačky PT879 Mk IX a časomíře RJM od značky REC. Není slavnějšího letounu, který se společně s Hurricane stal legendou bitvy o Británii. Je tedy přirozené, že když dánská hodinářská značka REC, používající materiál a inspiraci slavných technických legend, chtěla návrhy od fandů, reakce byla jednoznačná. Vytvořte oslavu stíhacího letounu Spitfire! Model je tady: Start povolen!     

Historie

Pařížská linka

Názvosloví dodnes používané v hodinářství bereme jako fakt. Že se ale za ním skrývají malá tajemství, to často ani netušíme. To se například týká i míry jako je dodnes používaná pařížská linka. „Ligne“ nebo jen L, či trojice apostrofů nad číslem, je jeden ze zajímavých příběhů. Všechno začalo tak zvaným francouzským palcem, a ještě dál do historie pied du Roi, dokonce královskou nohou. Pojďte s námi do minulosti a začtěte se do ní.