Novinky

Číslo 1/2022

Čas je zvláštní komodita:
nevíte, kolik ho máte.

Přitom tak nějak tušíte, že s jeho plynutím musíte počítat. Užívat si ho, dát mu smysl. Zvažovat, čemu a komu ho věnujete. Měřit ho a sledovat.

Jako Eskymáci používají několik výrazů pro sníh podle různosti jeho kvality, staří Řekové běžně rozlišovali dva druhy času: Chronos a Kairos. Chronos je čas pravidelně se opakující, přesně definovaný od úseku k úseku, měřitelný. Je to čas povinnosti, kontroly. Chronický. Pozorujeme jej na ciferníku. Stopujeme jej a měříme. Snažíme se ho dohnat.
Tenhle čas nesmí mít zpoždění. Potřebujeme jej ovládat a vyplnit. Zároveň nám poskytuje pocit bezpečí, protože se cyklicky opakuje.
Víme, kdy co bude. Svými hranicemi nám poskytuje jistotu, protože určuje, kdy nastal čas na kterou činnost a kdy se s kým setkáme.

Kairos představuje prostor pro zábavu a odpočinek. Pro prožívání.
Nelze jej zcela plánovat, vymezit, změřit, i když se o to různými kalendáři a stopkami snažíme. Když se nás zmocní Kairos, cítíme to, protože se nám z takového času nechce vystoupit. Užíváme si ho. Plyne jinak.
Baví nás. Zapomínáme při něm na povinnosti, odpočíváme.
Takhle jsem se cítila při tvorbě jarního vydání Hodinek & šperků.

Ať už vám Hodinky & šperky slouží k prohloubení vědomostí,
nebo k zábavě, vězte, že čas k vytvoření tohoto čísla jsme všichni věnovali s radostí a láskou. Cítím vděčnost, že si mě právě tato
značka přibrala na palubu.

Přeju, ať vás tohle číslo baví!

Sabrina Karasová,
šéfredaktorka