Novinky

Příští číslo 2/2021

Technika 

Hýří barvami 

Stačí si vzpomenout na základy chemie ze střední školy a rozhodně vás nezaskočíme informací o tom, že některé kovy lze snadno „obarvit“. Podobně i různé materiály nabízejí odlišné odstíny, ovšem to všechno se zdálo být hodinářům stále málo. Novou technikou, kterou lze použít nejen na pouzdra hodinek, ale třeba i můstky nebo základy a podobně je Hydro-Dipping, který nabízí společnost TEC Arts z Vallorbe ve Švýcarsku. Jedná se o dceřinku společnosti TEC Ebauches. A co že to vyvinula? Zjednodušeně řečeno jde o vodotisk, který se stal senzací. Jedná se zatím o jedinou svého druhu techniku v hodinářství. Dozvíte se více.

Detail

Čas, který zpívá

Je tomu skutečně tak. Dříve, než se naučily mechanické časomíry zobrazovat hodiny ručkou na číslovkách, zpívaly. Nadneseně řečeno. Přesnější je říct, že odbíjely čas. Promlouvaly pomocí tónů, hudby. A tohle spojení se vlastně nikdy nezpřetrhalo. Přičemž zdaleka nejde jen o to, že náramkové hodinky dneška odbíjejí čas za pomoci repetice. Stejně tak o vzájemném spojení promlouvají svými názvy, spojením s muzikanty, ale dokonce jsou i miniaturními hracími strojky či metronomy. Čtěte příště.

Premiéra

Defík žije

Příznivci čtyř kol po přečtení titulku okamžitě vědí, jakým terénním autem jsou dotyčné hodiny inspirovány. Bude řeč o ikonickém terénním voze Land Roveru Series I, II, III nebo později Defender. Poslední označení mu sluší zjevně nejvíce. Jaké hodinky k němu přiřadit? Určitě ty od dánské hodinářské značky REC, která mu vrátila život v podobě časomír RNR RockFighter a RNR Beach­Runner. Přitom přístup designérů byl velmi zdařilý a originální. To ostatně posoudíte sami v následujícím čísle našeho časopisu.