Novinky

Příští číslo 6/2019

Téma:
Budiž světlo. A bylo světlo.
Pravda, třeba i radioaktivní, ale bylo. Přesněji, hodinky dostaly osvětlení číselníků, indexů a ruček. Celá cesta vlastně začala v roce 1674, kdy objevil Balduin světélkování fosforu. V roce 1896 pak Antoine Henri Becquerel potvrdil fakt, že sloučeniny uranu samovolně září, stejně jako to umí sulfid zinku (ZnS). K současnému cíli, luminiscenčnímu povlaku Swiss Super-LumiNova, vedla ale ještě dlouhá cesta a my vás s ní seznámíme.

Technika:
K narozeninám Gausse
30. dubna by oslavil Carl Friedrich Gauss 242 let. Nebylo vhodnějšího okamžiku než tento pro uvedení modelu Swatch Flymagic. Proč by se převrácený strojek, původně z modelu Sistem51 měl stát důvodem k takovému potlesku? Je, a nesporný! Veřejnosti se představily vůbec první hodinky s vláskem Nivachron na zcela nové bázi – titanu.

Návštěva:
Vlak do stanice Glashütte
Centrem německého hodinářství je městečko Glashütte nedaleko českých hranic. Zde sídlí manufaktury se stoletou a delší tradicí. Výjimkou je v tomto směru firma Nomos. Nemá totiž žádný historický předobraz, je to zcela nová značka, která vznikla z prosté touhy tvořit hodinky takové, jaké se líbí zakladatelům. Dnes je Nomos největším německým výrobcem vlastních strojků.