Novinky

Linde Werdelin Oktopus z unikátních uhlíkových vláken

Linde Werdelin opět rozšiřuje svoji kolekci Oktopus s vlastním ukazatelem měsíčních fází. Model s dovětkem Moon Carbon 3DTP je pro manufakturu důležitým milníkem, vůbec poprvé je totiž pouzdro vyrobeno z uhlíkových vláken speciálním procesem.

Linde Werdelin Oktopus Moon Carbon jsou vyrobeny speciální technologií 3DTP

Karbonová vlákna sice nejsou pro hodinářský svět žádnou novinkou, zároveň ale rozhodně nejde o materiál všednosti nerezové oceli. Manufaktury po uhlíkových vláken nejčastěji sáhnou v případě speciálních číslovaných edicí a nejinak tomu je u nových Linde Werdelin. Nutno ale podotknout, že dílnu této značky ani jiné než počtem přísně limitované časomíry neopouštějí.

Oktopus Moon Carbon 3DTP (3 Dimension Thin Ply) míří do světa v 59ks sérii a každý z nich se pyšní netradičním povrchem pouzdra s pravidelnou texturou, která zaujme na první pohled. Z uhlíkových vláken sice již manufaktura nabídla nedávno uvedený chronograf Spidospeed, ovšem materiál použitý u nových Oktopus zástupci značky označují za průlomový.

Dýnko namísto průhledu na strojek zdobí rytina chobotnice

Za vším přitom je nová technika stlačování tenkých vrstev uhlíkových vláken, která dovoluje vyrobit komplikovaný tvar pouzdra hodinek v požadované přesnosti. Technologii u Linde Werdelin vyvíjeli více než dva roky. Dokončovací operace, při níž se do leštěného pouzdra vyřezává pruhovaná textura již probíhá výhradně ručně. O preciznosti výsledku jasně hovoří přiložené detailní fotografie.

Neobyčejná karbonová vlákna nejsou jediným použitým materiálem, pevná luneta, kterou prostupuje osm titanových šroubů je totiž z té nejkvalitnější leštěné keramiky. Z titanu s DLC povrchem je pak i plné dýnko s nově ztvárněnou chobotnicí, tajemným to obyvatelem ještě ne zcela prozkoumaných hloubek oceánu.

Linie pouzdra, stejně tak i jeho fyzické proporce a voděodolnost 300 m je pro celou řadu Oktopus Moon stejná, o jednom modelu této aktuálně šestičlenné rodiny jsme psali již dříve.

Použit je opět manufakturní in-house kalibr LW, jehož oscilátor vykoná 28 800 polokmitů každou hodinu. Strojek má automatický nátah, mechanismus celkem čítá 23 miniaturních ložisek a jeho rezerva chodu je 44 hodin. Absenci safírového průhledu na srdce hodinek částečně kompenzuje skeletovaný pětivrstvý číselník, kterému vévodí na zlatém disku vyvedené netradiční zobrazení měsíčních fází.

Detail korunky z růžového zlata

Zatímco u jiných hodinek s touto komplikací jsou fáze Měsíce zpracovány jednoduchou grafikou, Linde Werdelin servíruje rovnou skutečnou podobu tohoto vesmírného tělesa ve fotografické kvalitě, kterou navíc zvýrazňuje vrstva luminiscence. 
Dominantní arabské číslice i centrální duo ruček je vytvořeno z růžového zlata, ručkám nechybí šedá Luminova. Ze zlata je i korunka, jejíž čelo zdobí jednoduchá rytina krakatice. Sklíčko s vnitřní antireflexní vrstvou je safírové.

Každý kus těchto hodinek doprovází čokoládově hnědý řemínek z kaučuku prémiové kvality s trnovou sponou. Cenová hladina časomír Linde Werdelin odpovídá jejich výjimečnosti a v tomto případě je cena stanovena na 15 900 eur bez DPH.